Kettingmotoren

Electrische bediening van ramen wordt steeds vaker gevraagd, bijvoorbeeld met een kettingmotor.

Wat is er nu lekkerder dan vanuit je luie stoel het raam op afstand te kunnen openen of te sluiten.

Heycop Systemen heeft voor elk raam een passende motor met een bediening naar keuze.

De kettingmotor

Kettingmotoren werken zoals de naam al aangeeft met een ketting.
In een kunststof of aluminium behuizing wordt de ketting naar buiten geduwd of naar binnen gerold. De behuizingen van de motoren zijn niet groot omdat de ketting in de behuizing opgerold kan worden. Dit heeft als voordeel dat ze (bijna) geheel in het kozijn vallen.

Kettingmotoren van 24 volt of 230 volt

De motoren zijn in twee verschillende voltage te leveren:

  • 24 volt
  • en 230 volt.

De keuze van het voltage is per situatie verschillend. Gaat het om een enkel raam in bijvoorbeeld een woonkamer of keuken, dan is het meest gebruikelijke om een 230 volt motor te gebruiken. Is de ketttingmotor aangesloten op een centrale unit of moet deze synchroon lopen met een andere motor dan wordt de 24 volt versie aangeraden.

Enkele of dubbele ketting

De standaard motor heeft één ketting. Er zijn echter ook motoren met twee kettingen. Deze zijn voor toepassingen op ramen die breder zijn dan 1,5 meter. Het voordeel van één motor met twee kettingen is:

  • de installatie eenvoudiger is
  • er is maar 1 stroompunt nodig
  • het heeft een strakker uiterlijk

Cardanische ophanging of vaste montage

Een kettingmotor kan op verschillende manieren gemonteerd worden. Dit is afhankelijk van het type motor.

Cardanische ophanging

Bij een cardanische ophanging wordt de kettingmotor opgehangen aan 2 bevestigingsbeugels. Door gebruik te maken van de ophangbeugels heeft de kettingmotor de mogelijkheid om te draaien. Dit is ideaal om wat minder hoge ramen toch goed open te kunnen zetten.

Vaste montage

Kettingmotoren met een vaste montage worden door de kettingkast op het kozijn gemonteerd. De vaste montage geeft een strak uiterlijk aan het geheel. Een andere manier van vaste montage is de motor te bevestiging met een montagestrip. Door de montagestrip is de kettingmotor wel eenvoudig te monteren of te verwijderen.

Slag

De ketting of stang van de motor zorgt ervoor dat het raam open gaat. De lengte van de ketting of stang bepaald hoeveel millimeter dit maximaal kan. Deze maximale opening wordt aangegeven als slag.

Kracht (Newton)

Naast de type, voltage en de slag is ook de kracht van de motor van belang. De kracht wordt uitgedrukt in Newton en geeft aan hoeveel kracht de motor aan kan. Met eenvoudige rekensommen kunt u de benodigde kracht uitrekenen. De berekening vindt u bij de motoren.

Kettingmotoren bestellen bij Heycop Systemen

Motoren bieden de mogelijkheid om uw zware ramen gemakkelijk te bedienen. Als officiële dealer van Mingardi, UCS, Geze en Comunello weten wij alles af van deze producten en bent u aan het juiste adres voor vragen en bestellingen.