Bovenraamsluitingen

Het bovenraam

Een bovenraam is een raam waar u niet direct bij kunt. Gebruik moeten maken van een trap of stok om het raam te openen is niet altijd prettig. Heycop Systemen heeft daar de oplossingen voor. Bovenramen zitten in woningen (denk aan een keukenraampje), maar ook kantoren, gymzalen en scholen hebben bovenramen. Deze laatsten zijn groter en hoger maar moeten uiteraard ook open kunnen. Bovenramen zijn er in diverse uitvoeringen. De meest voorkomende zijn:

  • Valraam
  • Uitzetraam
  • Dakraam

Bij elk type raam hoort een andere sluiting. Naast het type raam is de bovenraamsluiting ook afhankelijk van de afmetingen van het raam. Om het juiste systeem te kiezen is het belangrijk om eerst te kijken om wat voor raam het gaat en wat de afmetingen van dit raam zijn.

Mogelijkheden van bediening

De vragen die bij een bovenraam horen zijn:

  • Hoe krijg ik dit raam open?
  • Hoe kan ik de hoogte overbruggen

We hebben verschillende mogelijkheden om dit op te lossen:

Mechanische oplossingen bedienen de ramen via stangen, overbrengingen en bedieningen. Een andere mogelijkheid is om de raamsluiting te bedienen via een spiraalkabel. Hiermee wordt de ketting in de kettingkast uitgeduwd of ingetrokken. Maar natuurlijk zijn er ook de eenvoudige oplossingen als een stok met een oog of haak bij raamknip-sluitingen of een slingerstang met haak of oog.

Het bovenraam kan ook door een elektrische bediening met een motor worden open gestuurd. Voor het bedienen met motoren verwijzen we u graag naar onze motoren.

 

Handmatige bediening

De raamopener bedienen kan met een hefboomgreep, wel of niet draaibaar, maar ook met onze windwerken. Deze windwerken met een vaste of afneembare slinger hebben hun robuustheid in de loop van de jaren wel bewezen. Ze functioneren altijd en worden toegepast op de moderne systemen maar ook natuurlijk nog op de oude.

Soorten bovenraamsluitingen

De hierboven genoemde bedieningen vallen onder het hoofdstuk ‘Bovenraamsluitingen’. Voor uitzetramen is het systeem Heycop Exter-18 de meest stabiele uitvoering.

De systemen met val- en uitzetscharen van de merken Geze en Hautau zijn van gedegen Duitse kwaliteit. Ze zijn uit te voeren met hefboomgrepen maar ook in combinatie met onze vierkante en ronde windwerken. Op het kozijn gemonteerd geven zij een zeer strak uiterlijk en een goede bediening. Alle bovenraam systemen zijn ook uit te voeren met een slingerstang voorzien van haak of trechter.

De Italiaanse slankheid en vernuft vindt u terug in de UCS oplossingen die zowel voor een valraam als een uitzetraam geschikt zijn.